Kép forrása  

Tárcák

Mitől nő a nő a XXI. században? Avagy a harc a kihaláshoz való jogért.

2021. március 8.

 

Nemzetközi nőnap alkalmából érdemes egy kicsit elgondolkodni, hogy hogyan áll a nők egyenjogúságának a helyzete, hiszen a Nőnapot ezért találták ki, nézzük meg tehát, sikeres volt-e az osztályharc mintájára bevezetett "nemharc".

 

Régen egy nő még a saját külsejéről se dönthetett egyedül. Ma azonban minden nőnek joga van a szénhidrátmentes diétához, joga van az anorexiához, a testképzavarhoz. Joga van mindenféle mérgeket kenni az arcára és a körmeire, sőt joga van karikát tenni a fülébe, vagy akár az orrába, mint a malacoknak. Joga van tűsarkú cipőben megnyomorítani a lábát, joga van miniszoknyában megfázni télen, és joga van bármilyen módon elcsúfítani magát. Joga van ahhoz, hogy ne a szüleinek vagy a férjének, hanem a reklámoknak próbáljon megfelelni.

 

Régen a nőket a munkában is elnyomták. Bizonyos nehéz vagy veszélyes munkákat nem végezhettek nők, például nem lehettek bányászok, nem lehettek katonák. Régen a nőket zsarnok módon eltartották, ma ellenben joguk van ugyanannyit dolgozni, mint a férfiak.  Joguk van a családi vállalkozásban való részvétel helyett külön munkahelyre járni, távol a szeretteiktől, joguk van ott naphosszat stresszelni (hogy legyen pénzük arra az esetre, amikor elhagyják őket). Joguk van arra, hogy csak este lássák a gyerekeiket, akiket az index, a 444, és a social media algoritmusai nevelnek föl helyettük.

 

Régen egy nőt elnyomtak, és úgy őriztek, mint valami értéktárgyat. Lányként az apja, majd asszonyként a férje vigyázott rá. (Eleve, micsoda megalázás az, hogy valakit értékesnek tartanak? Pfúj! Felháborító!)

 

Még ma is vannak olyan elmaradott vidékei a Földnek, ahol egy lányt megszerezni egy élet munkájába kerül, és akkor is csak úgy lehetséges, ha az ember elveszi feleségül. A fejlett országokban azonban elég lehet meghívni egy vacsorára, tehát egy modern lány - gondolhatnánk naivan - annyit ér, mint egy vacsora ára. De ez tévedés! Az igazi modern lány ugyanis nem akar elköteleződni, utódot pedig végképp nem akar, tehát az értéke nem annyi, mint a vacsora ára, hanem nulla. Nem körülbelül nulla, hanem egzaktul, pontosan nulla.

De cserébe legalább azt csinál, amit akar: joga van például éjjel a Szent István parkban füvet szívni a délceg szomáliai herceggel. Joga van magatehetetlen állapotban egymás után 30 másik turistával szexelni az eilat-i üdülőben. De ha ennél kicsit rafináltabb, és vannak jó kapcsolatai, akkor joga van akár arra is, hogy úgynevezett "modell" legyen, azaz csorgó nyálú operatőrök előtt illegesse-billegesse magát a perverz divattervezők által megálmodott göncökben. Persze erre nem minden hölgy jogosult, ez csak a legrondábbak privilégiuma.

 

Régen egy nő a házasságban hozzá volt láncolva a férjéhez. Ma ezzel szemben joga van ahhoz, hogy elhagyják, ha már nem elég fiatal, vagy ha a szülés után nem elég feszes a hasa. Joga van ahhoz, hogy a férje ne érjen hozzá, joga van egyedül élni, joga van a félárva gyerekeit egyedül nevelni.

 

Apropó, gyerekek. Régen - valamikor a sötét középkorban - egy nőnek gyerekeket kellett szülnie. Ma ezzel szemben joga van a fogamzásgátláshoz, joga van az abortuszhoz. Joga van ahhoz, hogy 40 éves korában szülje az első és egyetlen gyerekét, de joga van ahhoz is, hogy inkább egy tacskót neveljen helyette. Joga lesz ahhoz, hogy nyugdíjas korában majd azok a fiatalok tartsák el, akiket más - általa lenézett - nők hoztak a világra, amíg ő a karrierjét építette. De ettől még joga lesz ahhoz, hogy vénlányként is ugyanolyan értékesnek tartsa magát, mint egy nagymama. Joga lesz ahhoz, hogy 60 évesen is úgy öltözzön, mint a 16 évesek, és joga lesz ahhoz, hogy boldognak gondolja magát (addig, amíg majd el nem teszik láb alól az idősotthonban).

 

De ha esetleg mindezek a szabadságjogok nem elégítenék ki a modern nőt, akkor joga van ahhoz is, hogy férfit csináltasson magából. Hogy pontosan hogyan, tehát például az ilyen műférfi hogyan fog tudni egy nőt (mármint egy igazi nőt) megtermékenyíteni, azt egyenlőre nem tudjuk. Lehet, hogy nem is akarjuk tudni.

 

Lényeg az, hogy az évszázados jogvédő harc eredményeképpen ma már a kihaláshoz való jog alapvető emberi jog lett! De mi van akkor, ha valaki nem kíván élni a kihalás jogával?


(Megjegyzés)

Nyilván ez az írás sarkított, nem alapos és egzakt elemzés. Azt a költő komolyan gondolja, hogy az embereknek (nőknek és férfiaknak egyaránt) egyre kevesebb joguk van. Ez persze nem jelenti azt, hogy "régen minden jó volt". Nagyon sok dolog nem volt jó, de még mindig szerencsésebb lett volna a hibákat kijavítani, semmint földig rombolni az egész, tízparancsolaton alapuló erkölcsi rendszert, és a helyébe állítani ezt a liberalizmusnak nevezett szörnyszülöttet.

Milyen alapon mondom ezt? Amikor más szerint meg pont hogy így jó. Csakhogy van egy objektív mérce. Tudniillik az, hogy az orvostudomány, a szociális háló, és a soha nem látott jólét dacára folyamatosan fogyatkozunk. Már évtizedek óta, stabilan. Ilyenre korábban nem volt példa a magyar történelem során, talán csak a török által megszállt területeken. A CSOK is már csak arra volt elég, hogy a csökkenés ütemét lassítsa.

Nem állítom, hogy tudom a megoldást, de azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy ennél bármi jobb volt. Pelikán elvtárs szavai jussanak eszünkbe: "Itt valami tényleg nem stimmel."Az államalapítás, avagy a Modern Európai Magyarország

2020. augusztus 20.
 
Hogyan lettünk 1000 év alatt modern európai országból elmaradott diktatúrává?
 
Miért is ünnepeljük az államalapítást? Mi volt ebben a nagy dolog, száz évvel a honfoglalás után? Az, hogy Szent István legyőzte a maradi, különutas Koppányt, eltörölte a szalonképtelen, idejétmúlt szokásokat és egy modern országot alapított, nyugati mintára, és ezzel felhelyezte a magyarokat Európa térképére.
 
De milyen is volt ez a Modern Európai Magyarország?
 
Először is, az államvallás a kereszténység volt, a másképpen gondolkodókat legjobb esetben is elhallgattatták, de leginkább kivégezték. Kötelezték a falvakat a templomok felépítésére - miközben az emberek földbe vájt kunyhókban laktak - és rendeletileg kötelezővé tették a miselátogatást, maszk nélkül!!! - nem is csoda, hogy járványok tizedelték a lakosságot.
 
Kétségtelen, hogy a szervezett közigazgatásnak voltak előnyei, például képes volt viszonylagos anyagi biztonságot garantálni, de ezt csak az amúgy is jólétben élő középosztály élvezhette, a mélyszegénységben élőkkel senki nem törődött. Például aki lopott, annak segély helyett levágták a kezét. De a börtönkörülmények miatti kártérítéseket sem fizették ki, noha feljegyzések szerint például TV egyáltalán nem volt a cellákban.
 
De ne higyjük ám, hogy a szorgalmasan dolgozó földműveseknek olyan jó élete volt! Lehet, hogy nem haltak éhen, de egyáltalán nem volt politikai- és sajtószabadság, nem lehetett szabadon bejegyzéseket posztolni, nem lehetett szavazni, sem választásokon indulni. Ha valaki abban az időben például miniszterelnök szeretett volna lenni, akkor egyszerűen nem tehette meg. El tudjuk képzelni, micsoda reménytelen, nyomorult élet lehetett ez?
 
De ez még hagyján. Nem lehetett Amerikába kimenni, mert még fel sem volt fedezve. Utazni sem volt túl könnyű - közismert például a történet, melyben az idegenellenességéről híres Búvár Kund elsüllyesztette a német turisták hajóit. De Németországban meg Angliában dolgozni sem volt egyszerű, mert nem volt schengeni övezet, de ami a legdurvább, hogy nem volt Mc Donald's sem (mivel akkoriban nem voltak egyetemek, a mosogatást nem tudták volna megoldani).
 
Sőt mivel nem volt okostelefon és számítógépes játékok sem, ezért a gyerekek már egész kis koruktól kénytelenek voltak a földeken dolgozni, hogy halálra ne únják magukat.
És - kapaszkodjatok meg - a lányokat férjhez adták (jobb esetben). Igen, jól hallotta a kedves olvasó, nem "mentek", hanem "adták" őket a szüleik, ugyanis ebben az embertelen korban a boomerek azt képzelték, hogy nekik több élettapasztalatuk van, mint egy gyereknek! Pedig azt se tudták még, hogy mi az az internet.
 
Nem is csoda, hogy a népesség úgy szaporodott, mint az egerek, és az egyre újabb és újabb földek művelésbe vonása miatt az erdők csak fogytak és fogytak, sorra pusztultak a fajok, nőtt az ózonlyuk, és csak a tatár aktivisták gyors és szakszerű társadalmi szemléletformálásának köszönhető, hogy az ökológiai katasztrófát úgy-ahogy sikerült elkerülni.
(Végül csak török segítséggel, a világszerte sikeres Szulejmán-modell bevezetésével tudtuk az 1500-as évek végére az ország területének legalább egyes részein helyreállítani a Szent István előtti, természetes állapotokat - jellemző ránk, magyarokra, hogy a rekultiváció költségeit a mai napig vonakodunk Erdogannak kifizetni!)
 
Na, de messzire szaladtunk. Térjünk vissza az államalapításhoz, amikor is, ezer éve, egyszer és utoljára, létrejött a Modern Európai Magyarország. Ahol az Egyház döntötte el, hogy ki szólalhat meg, a tolvajok kezét levágták, az ellenzéket felnégyelték, a lányokat pedig férjhez adták.
 
Ezzel szemben ma mit hallunk lépten-nyomon? Azt, hogy ma Magyarország nem mondható európai országnak, hanem egy elmaradott diktatúra, ahol nincs szólásszabadság, nincs demokrácia, és nem érvényesülnek a nők jogai.
Van még tehát hova fejlődnünk!


(Megjegyzés)

Az utóbbi években gyakran hallani olyan elgondolásokat, miszerint Szent István fő érdeme az ország nyugati orientációja lenne, ez mai körülményekre alkalmazva körülbelül úgy értendő, hogy Szent István DK-s volt, és brüsszeli segítséggel legyőzte a fideszes Koppányt. Csakhogy ebben az a hazugság, hogy az európai értékek alatt 1000 évvel ezelőtt még kicsit mást értettek, mint ma. Szóval ne féljünk Szent Istvánra felnézni, mert ha ő ma élne, akkor nem lenne itt se CEU, se SZFE, de Jakab Péter sem bohóckodhatna a Parlamentben, mert a Parlament helyén űrkikötő lenne.Harc a Csarna-völgyi reakció ellen

2018


"Gondolkodjon csak, Pelikán! Nem talál ebben a kisvasútban semmi gyanúsat?"
 

Történt pedig a Tízmillió Liberális Országában, a felvilágosult 21. század hajnalán, hogy a Börzsöny északi lankái között, az elmaradott orbánista törzsek lakta mély Csarna-völgyben, ahová az Index sugarai csak alig-alig hatolnak be, felütötte a fejét a reakció. (Nemhiába a "csarna" szó jelentése sötét, fekete...)

 

A csodálatos őserdőben, ahol oly végtelen a biodiverzitás, mint a tenger fövenye, egyik nap híre ment, hogy Orbánbasi ide is kisvasutat akar építeni. Sőt, helyi aktivisták Nikola Gruevszkit is látni vélték, amint Semjén Zsolt páncélozott luxuskisvonatából éppen halomra lőtték a védett hiúzokat.

 

Nem kell sok fantázia ahhoz, hogy az ember rájöjjön, hogy az erdő elpusztítása után ide is stadionokat fognak építeni, ahol a helyi fiatalokat - a legsötétebb ötvenes éveket idéző módon - futballozásra fogják kényszeríteni.

 

Meg kell állítanunk a kisvasutat! Még mielőtt összekötik a többi vidéki kisvasúttal, valamint a metróval - amely eleve orosz! - és országos hálózat jön létre, amelyen Orbán a hozzá hű, körözött politikusokat gátlástalanul tudja majd ide-oda menekíteni.

 

Ligetvédőket a Börzsönybe! Már úton vannak a Boko Haram aktivistái, akik a favágók elhurcolásával elévülhetetlen, nemzetközi érdemeket szereztek a természetvédelemért vívott harcban. Egy hétvégi szeminárium keretében (melyhez az ELTE BTK biztosít helyszínt) a korábban kevésbé sikeres hazai ligetvédők is elsajátíthatják tőlük a célorientált fellépés titkait:

Elsősorban hölgyek jelentkezését várják: A feladatuk a vasútépítő munkások figyelmének elterelése, az építkezés szabotálása érdekében. Természetesen szigorúan jogállami és demokratikus eszközökkel, mint amilyen például a talpfák szivárványszínűre való kifestése.

 

Közben a reakciós sajtó cselhez folyamodott: elhíresztelték, hogy nem fog megépülni a kisvasút. Ne higgyetek nekik! Ezt csak azért mondják, hogy elaltassák az éberségünket! Hogy aztán egyik hétvégén az éj leple alatt, amíg mi békésen demokratizálódunk a Szabadság-híd aszfaltján, addig a fasiszta hordák suttyomban felépítsék a kisvasutat. Meg kell akadályoznunk!

 

A baj gyökere az, hogy a nevezett Csarna-völgy egy horizontális és nagyjából egyenletes lejtésű természeti képződmény, amely így könnyű terep a vasút és más vonalas létesítmények építése számára. Legjobb megelőző intézkedés tehát, ha ezt a körülményt megváltoztatjuk. Már folynak az egyeztetések a Hiénapárt szegedi hegyépítő klubjával, hogy nemzetközi aktivisták bevonásával a völgybe 3 kilométerenként egy-egy hegy építésének a lehetőségét megvitassuk. Ezzel végleg lehetetlenné válna a vasútépítés.

 

Itt azonban nem állhatunk meg! Országunk szűzi erdeit még számos kisvasút acélkerekei szabdalják! A Királyréti majd a Márianosztrai kisvasút betiltása után - addigra már kellő társadalmi támogatottsággal - a fő stratégiai cél a Lillafüredi kisvasút felszámolása!

 

Amennyiben az is sikerült, mozgalmunk kilép a hazai keretek közül, és egész Európában kisvasútellenes törvényeket fogadtatunk el, amelyek kimondják majd, hogy a Nemzeti Parkokban a keskenynyomtávú vasutaknak a normál nyomtávúakhoz viszonyított számaránya nem haladhatja meg az országos közlekedésben betöltött számarányukat.

 

Ami pedig a Börzsönyt illeti, Márianosztra és Kóspallag falvak kiürítése és beerdősítése után, amint a turistautakat is sikerült felszámolni, Közép-Európa legnagyobb embermentes övezetét lehetne itt kialakítani, amely kedvező feltételeket biztosítana a klímaváltozás miatt kihalt dinoszauroszok visszatelepülésének.

Addig is azonban az utóbbi 200 évben kitermelt fának megfelelő mennyiségű biomasszát kell a hegyekbe felhordani, hogy az ökológiai egyensúly helyreálljon (utóbbira természetesen egy KEOP pályázatot tudnék elképzelni, és van is egy ismerősöm, akinek a cége jelentkezne rá)

 


(Megjegyzés)

2018-ban az Ipolyerdő Zrt valami EU-s pályázat keretében felújította volna a romokban heverő Csarna-völgyi kisvasutat. A Csarna-völgy a Börzsöny északi részén található, és semmiben nem különbözik a Börzsöny többi részétől, turistautak futnak benne, az erdőt gépekkel művelik, a kisvasút pedig keresztbe-kasul lóg a patak fölött, mivel az árvizek sok helyen elmosták a völgytalpon futó töltést.

A "kisvasút" szó hallatán azonban bekapcsolt az ellenzék Orbán-Felcsút-Mészáros-vészcsengője, és hatalmas médiakampány indult annak érdekében, hogy a kisvasutat ne állíthassák helyre. Képesek voltak kitalálni, hogy a nevezett terület az ország legnagyobb érintetlen erdeje, meg satöbbi marhaságokat. A bomlasztó akcióiról elhíresült nemzetközi szervezet, a WWF is beszállt a kampányba, végül az Ipolyerdő visszavonta a pályázatot, így maradt minden a régiben, a sínszálról lelógó talpfák azóta is a levegőben himbálóznak. De ez így szép, így ökó, így európai.

https://wwf.hu/csarna/

 

(a bevezető mondat (gondolkodjon csak, Pelikán!) a Tanú c. filmre utal)